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Government of West Bengal 
Finance Department 

Audit Branch 
 
No. 3637-F         Calcutta, the 21.04.97 
 
From: Shri P. Sinha Roy 
O.S.D. & Ex-Officio Dy. Secy. to the-Government of West Bengal, Finance Department. 
 
To: The Principal Accountant General (A&E), West Bengal,  
18, Rabindra Sarani, Calcutta. 
 

Sub: Final Payment of GPF money of a deceased subscriber having no family. 
 
I am directed to refer to your letter No. FM/378III/Out/69 dt. 02.01.97 on the above subject and to 
say that the matter was placed before the Ld. L.R.,West Bengal. The extract of clarification made 
by Ld. L.R. is given below for your information. 
 
“Under the provisions of Rule 31(1) (a), money being in the P.F. a/c of a subscriber is required to 
be paid to the nominee or nominees as the case may be in shares specified by the subscriber, if 
such specification is made at all, when a nomination is made by the subscriber in accordance with 
the provisions of Rule 8 of the G.P.F., (WBS) Rules, provision will be followed. When the 
subscriber does not leave a fund Rule II of Rule 31 shall be followed. This Rule also incorporate 
the same provisions relating to payment of P.F., money to a nominee or nominees of the 
subscriber. 
 
Under the provision of sub-section-I of section 4 of the P.F. Act 1925 a person nominated to 
receive provident fund money is required to produce a probate or letter of administration or a 
certificate granted under the succession certificate Act entitling him to receive payment of 
provident fund money. Under Clause-II of sub-section 1 of section 4 of the Act a person who 
produces probate, letter on certificate is entitled to get provident fund dues when no person is 
nominated. 
 
It is evident from the analysis of the aforesaid provision of the relevant Act and the Rules that 
were granting of succession certificate in favour of a person in the absence of any nomination in 
his favour. When the subscriber has nominated somebody to receive his Provident fund money, 
would not entitle him to receive the Provident fund money on the strength of such succession 
certificate. Nominee of the deceased shall have to obtain succession certificate in order to 
received payment of Provident fund money as per nomination of the subscriber. If he fails to get 
such certificate, any other legal heir of the deceased subscriber obtaining succession certificate 
will not be entitled to get the money,” 
 

Yours faithfully, 
 

O.S.D. & Ex-Officio Dy. Secy. 
to the Government of West Bengal. 


