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GOVERNMENT OF WEST BENGAL 
FINANCE DEPARTMENT 

AUDIT BRANCH 
No. 365(53)-F.T.         Date: 17.10.62 

MEMORANDUM 

Sub: Interpretation and application of the West Bengal Services (Revision of Pay and Allowance) Rules, 

1961. 

Certain points have been raised in connection with the operation of rules of the West Bengal Service 

(Revision of pay and allowance) Rules, 1961 and the memo thereon. The undersigned is directed to forward 
herewith the following clarification in regard to the points raised for information.  

Travel Concession Points raised Clarifications 

1. Whether the travel concession will be 
admissible to persons who are recruited 
in services in any of the districts 
indicated in para 16 of Finance 
Department Memo No. 5471-F dated 
27.12.61 and who are liable to transfer- 
 
(a) Only within the district : 
(b) Outside of the district. 
 

1. In order to claim travel concession there should be liability 
to transfer district wise i.e. from one district to normal course 
of service. When the liability to normal transfer does not 
extend beyond one district the concession will not be 
admissible. 
The districts have not been particularly mentioned in para 16 
of Finance (Audit) Deptt. Memo No. 5471-F dt. 27:12.61 but it 
has been stated that the place of work should be at a distance 
of 250 miles or above from Calcutta. It will be sufficient if the 
liability to normal transfer extends to any one of these 
districts from a district where the Government servant is 
recruited and stationed. 

2. Whether any minimum period of 
leave on average pay is required to be 
availed of in order to be eligible for the 
Travel concession. 

The concession is admissible once in a year while on leave on 
average pay. The Officer concerned is to furnish a declaration 
that he has actually performed to journey. As the Controlling 
Officer will also verify the period of leave taken for the 
purpose of journey it is not necessary to introduce any 
minimum period of leave for the purpose of drawing the 
Travel Concession. 

3. Whether the charges on account of 
Travel Concession claims should be 
adjusted under the head “Allowances 
and Honoraria” under the relevant 
major & minor heads to which the pay 
of the officer concerned is debitable. 

The charges on account of all expenses incurred in connection 
with official tours are adjusted under the detailed head 
“Travelling allowance” and those on account of transfer TA 
also are adjusted under the same head. The charged on 
account Present Travel Concession may be adjusted under the 
existing detailed head “Travelling Allowance” subordinate to 
the relevant major & minor and sub heads, etc. and no 
separate detailed head need be opened for the purpose. 

4. Whether the allowance cannot be 
claimed in respect of any member of 
the family who instead of actually 
accompanying the Govt. servant either 
follows or precedes him. 

A member of Govt. servants family following or preceding him 
during the same calendar year may be treated as having 
accompanied him for the purpose of travel concession under 
para 16 of the Finance Deptt. Memo No 5471-F dt. 27. 12.61. 

5. If any minimum length of service is 
required to be rendered by a Govt. ser-
vant in order to qualify himself for the 
concession. 

No. 
Govt. employees not in the whole time employment or who 
are paid from contingencies or borne on the work charged 
establishment are not liable to transfer districtwise in the 
normal course of their service. The concession is not 
admissible to such employees. 

6. On what manner the record of all 
assistance granted under this scheme 
should be suitably maintained. 

A record of all assistance granted under these orders shall be 
suitably maintained so as to avoid the possibility of double or 
irregular claims being drawn. In the case of Gazetted Officer 
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the record shall be maintained by the Audit Officer. In the 
case of Non-Gazetted staff the record shall be in the form of 
entries in the service book or these appropriated service 
records and should indicate the date on which the journey or 
journeys commenced. The responsibility for the maintenance 
of the record shall ensure that on each occasion the Govt. 
servant who is entitled to Travel Concession proceeds on 
leave the fact whether or not he or the family availed of the 
Travel assistance under these is indicated therein. 
The form of certificate which is to be furnised by a Govt. 
servant claiming the concession is attached herewith. 

7. Whether travel concession should be 
granted separately to the husband and 
wife when both of them are Govt. 
servants. 

Yes, if they perform the journey separately, the concession 
will however be admissible either to the husband or to the 
wife travelling with the family. It may be stated clearly that 
the concession shall not be granted to any of them for more 
than once a year whether they travel separately or with the 
family. 

8. If Govt. only or any other authority is 
competent to allow the concession. 

Travel concession has been allowed under para 16 of the 
Finance Deptt. no. 5471-F dt. 27.12.61. It is not necessary that 
each case should be referred to Govt. for sanction which will 
simply delay the matter. The concession may be allowed by 
the controlling officers. 

9. If the limit of 250 miles relate to all 
district within the states which are situ-
ated at a distance of 250 miles by. rail 
and road or by rail only. 

In para 16 of Deptt. Memo No. 5471-F dated 27.12.61 it is 
stated that the concession will be admissible to Govt, servants 
whose places' of work are 250 miles or above from Calcutta. 
This includes places which are at distance of 250 miles by rail 
or by rail and road. 

10. Whether the actual bus fare is to be 
allowed in addition to Rly. Fare. 

In the relevant order, it has been stated that actually Rly. fare 
is admissile subject to the limitation that such fare shall not 
exceed the 
amount of journey to and from Calcutta. The concession is 
restricted to journey by rail within the state. For places which 
are not themselves connected with the Rly. system by road or 
steamer unless the road transport or steamer services are 
owned by the Railway. The concession will be admissible for 
journeys from and up to the nearest Rly. stations only. 
No road mileage will be admissible where only facilities exist. 
 

11. The concession is admissible once in 
a calendar year. In cases where the 
onward and return journeys fall in 
different calendar year - the point is 
against which particular year, the claim 
should be treated to have been 
enjoined. 

10 & 11 

12. For the calendar year 1962 where 
the onward journey was performed 
prior to 1.1.62 and the return journey 
after 1.1.62 if the concession is 
admissible or not. 

In the event of the return journey falling in the succeeding 
calendar year, the concession should be counted against the 
year in which the outward journey commenced. 

 

Sd/- Illegible 
Spl. Officer and Ex-officio Dy. Secy. 
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