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Memorandum 
 
 The West Bengal Health Scheme, 2008 came into effect from 01-06-2009. 
Now, the cost of medical treatment in non-empanelled private Health Care 
Organisation is also reimbursable under certain conditions. Request for clarifications 
of some points laid down in the said Scheme after its amendments are being received 
by this department from various corners. 
 After careful consideration of the matter, the undersigned is directed by order 
of the Governor to offer the following para-wise clarifications for information and 
guidance of all concerned.  
 
Sl. 
No. 

Issues Clarifications 

1 Employees/ pensioners enrolled under the 
West Bengal Health Scheme, 2008 and their 
dependent family members availing 
themselves of the medical treatment in non-
empanelled private hospitals/ nursing homes 
prior to issue of the Notification No. 10539-F 
(MED), dt. 21-11-2011. 
 
Whether the costs of such medical treatment 
will be reimbursed? 

Eligible for the benefits of the 
Scheme as per the prescribed 
scale as notified under Order 
No. 10539-F (MED), dt. 21-
11-2011 for indoor treatment 
only w.e.f. the date of their 
enrolment under the Scheme. 
Such cases are to be settled 
with approval of the Secretary 
of the Administrative 
Department.   

2 For medical treatment in non-empanelled 
private hospital/ nursing home, cost of 
packages, bed rent, investigation charges, 
doctor’s fee, implants, etc. are reimbursable 
up to 80% or 60%, as the case may be, of 
approved rates under the Health Scheme on 
the basis of bed capacity of the hospital/ 
nursing home under Notification No. 10539-F 
(MED), dt. 21-11-2011. 
 
What will be reimbursable rate for the 
medicines and consumables? 

Cost of admissible medicines 
and consumables will be 
reimbursed up to 80% or 60% 
of the actual costs, as the case 
may be. 
 

3 Employees/ pensioners enrolled under the 
West Bengal Health Scheme, 2008 and their 
dependent family members availing 
themselves of the medical treatment in private 
hospitals/ nursing homes that were 

Reimbursement of costs of 
such medical treatment may 
be allowed under the Scheme 
as per the class of the private 
hospital after its renewal.  



empanelled initially but it became non-
empanelled for a short period due to expiry of 
contract and then the contract was renewed 
and it became empanelled under the Health 
Scheme again. 
 
Whether the costs of medical treatment done 
during the non-empanelled period will be 
reimbursed? 

4 Employees/ pensioners not taken approval of 
the West Bengal Health Scheme Authority 
under Finance Department and received 
medical treatment in a non-empanelled 
private hospital/ nursing home outside the 
State. 
 
Whether the costs of such medical treatment 
will be reimbursed? 

Not eligible for the benefits of 
the Scheme for reimbursement 
of the costs as they availed 
themselves of the treatment 
without approval of the West 
Bengal Health Scheme 
Authority and as per their own 
volition.  

5 Employees/ pensioners not taken approval of 
the West Bengal Health Scheme Authority 
under Finance Department and received 
medical treatment in a speciality hospital 
outside the State (excluding the cases where 
procedural delay in according approval is 
involved). 
 
Whether the costs of such medical treatment 
will be reimbursed? 

Not eligible for 
reimbursement of the costs 
under the Scheme as they 
availed themselves of the 
treatment without approval of 
the West Bengal Health 
Scheme Authority. 

6 State Government employees who were 
enrolled under West Bengal Health Scheme, 
2008 while in service, are eligible for the 
benefits of the Health Scheme as pensioners 
from the day next to the date of their 
retirement. (vide Notification No. 8219-F 
(MED), dt. 19-08-2011) 
 
Whether the family pensioners are eligible for 
getting the benefits of the Health Scheme 
immediately after death of the Government 
employee/ Government pensioners enrolled 
under the Scheme? 

Yes. 

 
 
 
 
            Sd/- 
         Joint Secretary to the 
              Government of West Bengal, 
          Finance Department 
 


